Cara Mudah Download Lagu dan Software di Internet

Posted by Rafhan on Monday, 27 December 2010

Pernah tak korang mengalami masalah untuk download lagu, software atau buku di internet? Pernah cuba pelbagai software tapi masih mempunyai masalah mendownload. Pada kali ini, aku nak tunjukkan cara yang aku rasa paling mudah untuk mendownload lagu di internet.

So, aku tunjukkan contoh yang mudah. Katakan kalau aku nak download lagu Taylor Swift , just taip code di bawah  pada search engine. Korang bebas untuk  guna sebarang search engine google atau yahoo, no problem punye.

site:mediafire.com rar taylor swift speak now
site: [Website][Jenis Data][Penyanyi][Nama Album]

Ok, lihat code kat atas, sengaja aku warnakan code tu untuk memudahkan pemahaman. Code yang berwarna biru ditulis mediafire.com bermaksud website, tempat  yang kita nak cari data tu. Boleh juga kalau nak cari kat website lain macam 4shared ke. Tapi aku suka guna mediafire sebab ianya percuma dan tak perlukan sebarang register.  
Code berwarna merah menunjukkan jenis data yang ingin didownload. Kalau nak download satu album penuh, gunakan code rar atau zip. Tapi kalau nak download satu je lagu boleh guna code mp3. Kalau nak download video gunakan code mpeg atau avi. Untuk download buku, gunakan code PDF.
Example;
site:4shared.com mpeg taylor swift speak now

Code  bewarna hijau menunjukkan penyanyi dan code berwarna coklat menunjukkan tajuk lagu atau tajuk album.

1.  1.  Masukkan code pada search engine, dan klik search. List of search result akan keluar. Lepas tu klik     mana-mana search result yang dirasakan sesuai dengan kehendak carian anda.


2. Paparan seperti di atas akan keluar dan kemudian klik “click here to start download..”
Ada juga data yang telah di remove oleh pemilik website, mungkin kerana masalah “copyright”, tapi anda boleh memilih Link yang lain pada search result (kira macam try and error jugak la ni)

Mudah bukan? Ok, jom kita cuba download software pulak. Ulang sahaja langkah yang sama. Kali ni saya nak download software movie maker untuk windows 7.

site:mediafire.com rar window 7 movie maker

untuk mendownload software, kita gunakan code rar atau zip.  


Dan teruskan mendownload. Tetapi perlu diingat, untuk membuka atau mengekstrak fail zip & rar (compressed file), anda memerlukan software winzip atau winrar pada komputer anda.

p/s: Thnx to my fren,  abu zar coz share tutorial ni kat aku... lepas ni, share la money plak yer.. hehe..

{ 2 orang bercakap... read them below or add one }

-sollehahn- said...

good info...entri ni more to tips hunting dengan google..kalau nak cari guna search engine berbeza, tag yang digunakan pun ada yang berbeza..

alexa yussida said...

bagusnyeee info ni:)

tenkiuu2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...