Resepi Pecel Lele Makanan Indonesia

Posted by Rafhan on Monday, 21 November 2011

Pecel lele (atau Pecek lele) di Indonesia adalah nama sebuah makanan yang terbuat dari ikan lele (Kalau kat Malaysia kita panggil ikan keli)  Biasanya yang dimaksud adalah ikan lele yang digoreng kering dengan minyak dan lalu disajikan dengan sambal tomat dan lalapan. Lalapan biasa terdiri dari kemangi, kubis, ketimun dan kacang panjang. Makanan ini sangat popular di Jakarta.
Pecel lele adalah sebuah makanan yang murah. Makanan ini sangat digemari di pulau Jawa sebagai alternatif masakan ayam, terutama ayam goreng.
Berikut merupakan cara membuar Pecel Lele yang diambil dari blog Jabatan Hospitaliti:
Bahan-bahan Pecel Lele ( 3 orang )
  • 4 ekor ikan keli - dibersihkan dan dicuci dengan air asam jawa terlebih dahulu dan digoreng / disalai
  • 15 tangkai cili padi - ditumbuk ( ikut suka pedasnya )
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 10 biji cekur (jika besarnya sebesar guli) - ditumbuk
  • 2 cawan air
  • 200ml pati santan
  • Air asam jawa - (ikut suka tahap masamnya)
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Daun cekur - dihiris halus macam bunga rampai
Cara-cara 
  • Panaskan periuk beserta air dan bahan yg telah ditumbuk sehingga mendidih di atas api sederhana
  • Masukkan air asam jawa, santan dan daun cekur, kacau hingga sebati
  • Setelah mendidih masukkan ikan
  • Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam kacau sehingga sederhana pekat kuahnya.
  • Sedia untuk di makan. Selamat mencuba!

{ 0 orang bercakap... read them below or add one }

Post a Comment