Daun Belalai Gajah Penawar Kanser

Posted by Rafhan on Saturday, 16 July 2011


sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Pokok belalai gajah atau Sabah Snake Grass merupakan sejenis herba popular  dalam perubatan tradisional thai dan china. Ia merupakan sejenis tumbuhan herba dengan batang yang kecil dan panjang. Pokok ini memerlukan sokongan kerana batangnya yang kecil dan lembut itu mudah rebah apabila dilanda angin. Tumbuhan daripada keluarga acanthaceae.Ia boleh membiak melalui keratan batang.

sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Nama Tempatan:Belalai Gajah
Nama Saintifik:clinacanthus Nutans
Nama Lain:Gendis(melayu),E zui hua( snake plant,Sa-laid-pang-porn, phaya yo ,phaya plongtong(Thai)
Famili:acanthaceae
Lokasi dijumpai:tumbuhan herba
Asal:Tumbuhan tempatan
sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

kegunaan:
Pokok belalai gajah dipercayai mempunyai khasiat dalam mengubati penyakit kanser seperti Uterus Cancer, Prostate Cancer, Breast Cancer, Lang Cancer, Leukemia Patiens, Dialysis Patiens, High Blood, High Uric Acid, Diabetes dan banyak lagi.

Di thailand belalai gajah digunakan sebagai bahan untuk merawat penyakit kulit. Ekstrak daripada daunnya yang segar digunakan untuk merawat ruam kulit.Malahan ekstrak dari tumbuhan ini juga digunakan didalam krim yang disapu pada badan ketika terkena cacar air (chicken pox).Ekstraknya juga digunakan untuk mengubati dermatitis Ia juga digunakan sebagai penawar kepada racun dari gigitan ular. Ada Kajian saintifik  menunjukkan walaupun ekstrak tumbuhan ini tidak memberikan tindakbalas langsung terhadap bisa ular, tetapi jika diberikan secara oral ia akan memanjangkan tempoh bertahan tikus yang telah disuntik dengan racun ular

sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Cara2 membuat jus daun belalai gajah @ sabah snake grass
  • masukkan setengah @ satu cawan air dalam blender
  • masukkan 2 @ 3 ice cube jika suka
  • tambah setengah biji @ 1/4 jus lemon
  • masuk daun belalai gajah yang sudah dibersihkan mengikut stage seperti diatas. Elak basuh dgn air paip
  • masukkan sebiji apple hijau yang sudah dibuang kulit dan biji dan di potong 8
  • blend halus dan terus diminum. Jangan dibiarkan lebih dari 5 minit kerana khasiatnya akan hilang
  • jika badan terasa sejuk campurkan sedikit hirisan halia
  • Paling cepat berkesan jika diminum jam 4 pagi 
Semasa minum jus belalai gajah ini haruslah sedikit berpantang dengan makanan2 ini seperti gula atau makanan yang ada gula, madu, ikan kembung, 7 angled fish, ray fish, daging ayam, daging itik, keladi, beras pulut, butter atau planta, durian, sarang burung, ginseng atau mana2 herba2 lain. Cuba berpantang sementara untuk melihat hasil dari daun belalai gajah
sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan
sabah snake grass, daun belalai gajah, pokok penawar kanser, sabah clinathus nuthan

Kenapa Tony Blair Baca Al-Quran Setiap Hari ?

Posted by Rafhan on Sunday, 10 July 2011


Minggu lepas Ustaz Rosli ada memberitahu di dalam kelas pengajian agamanya yang mantan perdana menteri Britain, Tony Blair sekarang nie tengah sibuk dok baca al-Quran setiap hari. Terkejut jugak aku dengar statement macam tu. Yelah, orang non-muslim membaca al-Quran tiap2 hari.So, aku terus search kat internet pasal isu nie. Rupa-rupanya ramai blogger dah tulis pasal isu nie. Agama Islam juga sekarang ini sedang berkembang pesat di  Amerika Syarikat dan Eropah. Ini mungkin disebabkan oleh kesan serangan secara haram kerajaan Amerika Syarikat terhadap negara-negara Islam Selepas Peristiwa 9/11. Lagi banyak diorang takluk negara Islam, Lagi ramai rakyat diorang yang masuk Islam. Mungkin inilah yang dikatakan rahmat dari Allah s.w.t.

Ok, berikut adalah petikan yang aku cedok dari kelab greenboc....

Semasa menjawat jawatan Perdana Menteri Britain dan tinggal di Downing Street, Tony Blair dikenal sebagai seorang yang enggan berbicara tentang agama. Namun, sejak bersara pada tahun 2007, Blair menjadi lebih terbuka dalam soal agama dan mengakui kepentingan agama.

Beliau yang memeluk Katolik beberapa bulan sebelum meninggalkan kediaman rasmi Perdana Menteri, kini mengaku membaca al-Quran setiap hari. Menurut Blair, dengan membaca kitab suci Islam -yang diyakini orang Islam sebagai kata-kata yang benar daripada Tuhan (Allah SWT) - memastikan bahawa beliau sentiasa celik-agama.

Dalam sebuah wawancara dengan majalah Observer, yang disiarkan semalam, Blair berkata, "Menjadi celik-agama adalah sesuatu yang penting dalam dunia yang semakin global, itu yang saya yakini," katanya, seperti tersiar dalam DM. "Saya baca al-Quran setiap hari. Sebahagiannya untuk memahami beberapa hal yang terjadi di dunia, namun faktor utama kerana kitab itu (al-Quran) sangat instruktif."

Mantan pemimpin Parti Buruh itu yakin pengetahuannya tentang agama yang ada di dunia akan menguatkan peranan baharunya sebagai utusan Timur Tengah bagi PBB, Amerika Syarikat, Eropah, dan Rusia. Peranan Blair ini bertujuan mencari penyelesaian konflik antara Palestine dengan Israel.

Blair sebelum ini memuji Islam sebagai agama yang 'indah' dan menyatakan bahawa Nabi Muhammad adalah 'penguasa yang beradab'. Pada tahun 2006, beliau memuji al-Quran sebagai 'kitab reformasi', inklusif, meninggikan ilmu pengetahuan dan membenci tahyul. Kitab ini juga mengandungi petunjuk secara praktikal tentang menjalankan urusan perkahwinan dan pemerintahan.

Lauren Booth
Sebelum ini tersiar cerita tentang adik iparnya, Lauren Booth yang mengejutkan dunia dengan pengumumannya memeluk Islam setelah mengalami 'pengalaman spiritual' ketika melawat sebuah tempat suci di Iran. –VIVAnews

p/s: mudah-mudahan Allah beri petunjuk untuk si Tony Blair ni, Insyaallah...

Khasiat Pokok Ketum

Posted by Rafhan

Daun Ketum direbus untuk dijadikan minuman

Dikenali sebagai pokok Biak, Pokok Ketum adalah sejenis tumbuhan daripada famili Rubiaceae yang banyak terdapatdi Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaysia serta selatan Thailand. Daun ketum telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin.

Daunnya boteh direbus dan airnya diminum sebagai pemulih tenaga selain bagi rawatan mengeluarkan angin dalam badan dan bagi merawat sakit belakang. Pokok ketum menjadi terkenal pada awal tahun 2003 kerana air rebusannya dikatakan berupaya menjadikan seseorangitu ketagihan kerana ia mengandungi mitraginin yang membahayakan pengguna.

Sumber: Wikipedia, kosmo

Kopi Berkafein Mampu Cegah Penyakit Alzheimer

Posted by Rafhan on Saturday, 9 July 2011

Tahukah anda dengan minum kopi berkafein, ia dapat mencegah penyakit alzheimer. Sepasukan penyelidik dari Universiti Florida Selatan menemui sejenis kandungan misteri dalam minuman kopi yang dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit alzheimer. Penemuan itu disiarkan dalam Journal Alzheimer's Disease pada 28 Jun lalu.

Menurut kajian itu, apabila kandungan misteri itu berinteraksi dengan kafein. ia mampu menjadi pencegah kepada penyakit alzheimer bahkan melambatkan simptom-simptom berkaitan.Penemuan itu sebenarnya adalah untuk membuktikan hanya kopi yang mengandungi kafein yang mampu bertindak sedemikian. Bagaimanapun minuman lain yang berkafein tidak membuktikan tindak balas terhadap pertahanan melawan penyakit alzheimer.


Pengkaji menjelaskan bahawa kopi berkafein sahaja yang boleh menyebabkan peningkatan faktor pertumbuhan yang dikenali sebagai granulocyte colony-stimulating factor (GCSF) dalam darah.Kajian pada pesakit Alzheimer menunjukkan bahawa kandungan GCFS dalam badan pesakit menunjukkan kuantiti yang sedikit.

Ini bermakna lebih banyak kandungan GCFS diperlukan untuk mengelakkan penyakit itu dan ia boleh didapati dengan minum kopi berkafein. Para pengkaji telah melakukan analisis terhadap kesan ke atas kopi berkafein dan yang tidak mengandungi kafein. Keputusan menunjukkan bahawa hanya kopi berkafein yang menghasilkan GCSF.

sumber: kosmo ahad, 3 Julai 2011

Sung Bong Choi Cipta Kejutan Dalam Korea’s Got Talent

Posted by Rafhan on Sunday, 3 July 2011

Sung Bong Choi Cipta Fenomena Luar Biasa Di Korea Selatan

Ingatkah anda kepada seorang nenek tua yang bernama Susan Boyle yang mengejutkan penonton di dalam rancangan Britain’s Got Talent pada tahun 2009? Kali ini seorang anak muda dari Korea pula mencipta kejutan dalam rancangan Korea’s Got Talent.

Secara zahirnya, tiada apa yang istimewa pada remaja lelaki berumur 22 tahun itu. Dia tidak kacak bahkan seorang yang pemalu. Tetapi di sebalik penampilan biasa itu, Choi ada kisah dan kelebihan sendiri sehingga membuatkan orang lain kagum dan terpegun. Sebab itu jugalah ada pepatah yang berbunyi “don't judge the book by its cover”.

Sedutan dari youtube ujibakat Sung Bong Choi dalam korea's Got Talent

Dalam rancangan yang disiarkan di stesen televisyen Korea Selatan itu, Choi memberitahu bahawa dia pernah tinggal di rumah anak yatim pada usia tiga tahun. Akibat tidak tahan dibuli, dia melarikan diri dua tahun kemudian dan tinggal di jalanan sambil berniaga gula-gula getah dan air minuman.

“Saya hidup macam lalat selama 10 tahun,” katanya di hadapan penonton dan juri rancangan itu.Choi yang hidup sebatang kara berkata, dia ingin bebas daripada perangkap kenangan silam yang menyedihkan.“Saya tidak menaruh keyakinan pun untuk menyertai pertandingan ini. Saya hanya mahu menjadi seperti orang lain. “Saya tidak pandai menyanyi, tetapi berasa seperti menjadi orang lain apabila menyanyi,” katanya.


Dia yang tidak pernah mendapat pendidikan formal dalam bidang nyanyian memukau seluruh dewan sehingga ada yang menitiskan air mata apabila dia melontarkan suara.Choi menyanyikan lagu Itali berjudul Nella Fantasia baru-baru ini. Sebahagian rakaman rancangan tersebut yang dimuat naik ke laman YouTube ditonton sebanyak hampir sembilan juta kali


source: kosmoonline

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...